Search
Close this search box.

Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις για τα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Τα 30 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψουν περίπου 1.500 έργα, σύμφωνα με τον ΠΣΑΦ

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι αιτήσεις των αγροτών για το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», που «τρέχει» από την Τρίτη 12 Απριλίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η ανταπόκριση του αγροτικού κόσμου για ένταξη στο πρόγραμμα από τα πρώτα κιόλας 24ωρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων (https://pvstegi.gov.gr) ήταν μεγάλη, γεγονός που καταδεικνύει ότι το κόστος ενέργειας αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που «καίνε» τους παραγωγούς.

Τη «βροχή» αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες για το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανασκόπησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς αναφερόμενος στην έναρξη του προγράμματος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και υλοποιεί μια δέσμευσή της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκ. ευρώ, άνοιξε την Τρίτη 12/4, και ήδη σχεδόν εξαντλήθηκε, αφού έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.500 αιτήσεις αγροτών. Η δράση προβλέπει επιδότηση 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30.000 kWh) να φτάνει στα 3.600 ευρώ!».

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του προγράμματος που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, αγρότες ειδικού καθεστώτος και αγροτικές επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι εκπρόσωποι των Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), μιλώντας στην «ΥΧ», αναφέρουν ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο επιβαρύνεται σε ποσοστό 30% από την ενέργεια (ρεύμα και πετρέλαιο). «Ο δικός μας στόχος ήταν να μπορούν να επενδύσουν οι αγρότες σε αυτόν τον τομέα και όπως έχουν το δικό τους χωράφι, το δικό τους τρακτέρ, να έχουν και το δικό τους φωτοβολταϊκό. Ο αγρότης που εντάσσεται στο πρόγραμμα, έχοντας το δικό του φωτοβολταϊκό σύστημα, θα μπορεί να συμψηφίζει τις κιλοβατώρες που καταναλώνει και, επομένως, θα μπορεί τα επόμενα 3-4 χρόνια, αντί να πληρώνει τον πάροχό του, να αποπληρώνει στην ουσία του δάνειό του. Μετά την απόσβεση του δανείου, στη συνέχεια θα έχει για τα επόμενα χρόνια δωρεάν ρεύμα.

Ήδη, είμαστε σε συνεργασία και με την Τράπεζα Πειραιώς για χαμηλότοκα δάνεια. Στις διαβουλεύσεις με το υπουργείο ζητήσαμε να ακολουθηθεί μια εύκολη διαδικασία για τις αιτήσεις των παραγωγών και εισακουστήκαμε. Στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι μπορεί εύκολα να υποβάλει αίτηση κάποιος παραγωγός μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τον ΑΦΜ του και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», είπε στην «ΥΧ» ο Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα ήδη υπάρχοντα 30 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το πρόγραμμα δεν επαρκούν, καθώς αναμένεται να «εξανεμιστούν» και να καλύψουν περίπου 1.500 έργα: «Εμείς επιμένουμε να λέμε ότι τα προγράμματα αυτά που αφορούν τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους αγρότες θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, όπως υπήρχαν στο Μέτρο 4.1.3. του 2018. Αν δεν είναι εφικτό αυτό, εμείς προτείναμε στα συναρμόδια υπουργεία να βγει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για την ενέργεια και τη μείωση του κόστους παραγωγής είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος», κατέληξε ο κ. Σπανούλης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καζίλης, ηλεκτρολόγος μηχανικός – κατασκευαστής φωτοβολταϊκών συστημάτων, δήλωσε: «Η ζήτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροκτήματα είναι μεγάλη. Αποτελεί ένα βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που πραγματικά δίνει ουσιαστική λύση στο μεγάλο ζήτημα του κόστους ενέργειας στην αγροτική παραγωγή».

Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Όπως διαβάσατε στο προηγούμενο φύλλο της «ΥΧ», σύμφωνα με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ μεικτά ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μη σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες. 

Ειδικότερα για αιτήσεις ισχύος έως 30kW, εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού και, εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή, αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ – ως απλός αυτοπαραγωγός). 

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Εφόσον διαθέτει άνω της μίας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος έως 50kW για καθεμιά εξ αυτών. Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://pvstegi.gov.gr), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. 

Στο πρόγραμμα, η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

 Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW. 

✱ B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.


πηγή: www.ypaithros.gr