Search
Close this search box.

Επετειακή 30η AGROTICA, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του θεσμού

1.804 εκθέτες από 49 χώρες και εκθεσιακός χώρος άνω των 40.500 τ.μ.
Η μεγάλη «γιορτή» του αγροτικού κλάδου ξεκινά στη Θεσσαλονίκη

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η επετειακή 30η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, «AGROTICA», μετρώντας 1.804 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 49 χώρες και πάνω από 40.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.

Η φετινή AGROTICA, η οποία εγκαινιάζεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 του μηνός, είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού και αισθητά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη έκθεση του 2022, οπότε οι εκθέτες ήταν 1.677 και ο εκθεσιακός χώρος 38.500 τ.μ. Οι διαστάσεις της μάλιστα –στη γενικότερη, επιβαρημένη εικόνα της Θεσσαλονίκης- επέβαλαν την εφαρμογή ειδικού σχεδίου με τη διάθεση τεσσάρων χώρων δωρεάν στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου.

Η φετινή έκθεση έχει επετειακό χαρακτήρα, ο οποίος θα αναδειχθεί σε ειδική εκδήλωση μετά το πέρας των εγκαινίων.

Παρούσα στα περίπτερά της είναι η παγκόσμια νέα τεχνολογία από όλο το φάσμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας με όλους τους τομείς της γεωργίας, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και το σύνολο των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων.

Τις «πύλες» της Έκθεσης αναμένεται να περάσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών θα την επισκεφθούν από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, η φετινή διοργάνωση θα υποδεχθεί 500 Full Hosted Buyers και εμπορικούς επισκέπτες με ομαδικές αποστολές από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Από τους 500 εμπορικούς επισκέπτες οι 37 είναι μεμονωμένοι Full Hosted Buyers, που προέρχονται από 16 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρο, Αρμενία, Αίγυπτο, Γεωργία, Εσθονία, Ιορδανία, Λίβανο, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τυνησία και Λιθουανία) και οι υπόλοιποι είναι ομαδικές αποστολές.

Η 30η AGROTICA πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Στην Έκθεση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ). Συμμετέχουν επίσης πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τράπεζες, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, εταιρείες συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης κα.

Πολυποίκιλο είναι και το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής AGROTICA. Μεγάλης βαρύτητας είναι το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, που διοργανώνεται στις 3-4 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» από το Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες συστημικές προσεγγίσεις για την αναγέννηση της γεωργίας και της υπαίθρου. Η ΔΕΘ-HELEXPO συνδιοργανώνει επίσης στις 3 Φεβρουαρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) μαζί με το Alegre Growshop ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης, ενώ μαζί με το ΕΚΕΤΑ πραγματοποιεί την 1η Φεβρουαρίου (περίπτερο 11, stand 1) εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική στη Γεωργία 2.0.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Είναι τιμή για τη ΔΕΘ-HELEXPO να διοργανώνει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη, όπως σημείωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της 30ης AGROTICA ο πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας. Ο ίδιος, αναφερόμενος στο σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η εταιρεία για την εύρυθμη λειτουργία της κυκλοφορίας επισκεπτών και εκθετών κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τόνισε πως είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Μια πολύ πλούσια AGROTICA με γεμάτα περίπτερα και πλήρη γκάμα εκθεμάτων και υπηρεσιών θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι αγρότες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO, δρα Κυριάκο Ποζρικίδη, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως είναι γεμάτο ακόμα και το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» που έχει μετατραπεί σε νότια πύλη της Έκθεσης. Ο ίδιος υπογράμμισε και το σημαντικό όφελος που προκύπτει για την πόλη, το οποίο δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και ποιοτικό.

Μ 91 επιχειρήσεις-μέλη της (528 έμμεσοι εκθέτες) και κάλυψη 8.000 τ.μ. συμμετέχει στη φετινή AGROTICA η ΕΚΑΓΕΜ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Παναγιώτη Φωτιάδη, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως δεν χρειάζεται να ευχηθεί καλή επιτυχία στη διοργάνωση, αφού σίγουρα θα πάει καλά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, κ. Σάββας Μπαλουκτσής, έκανε γνωστό πως η φετινή συμμετοχή του Συνδέσμου είναι δυναμική με 43 μέλη της και κάλυψη 16.000 τ.μ., δηλαδή άνω του ενός τρίτου του διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου. Τόνισε δε πως ο ΣΕΑΜ δεν συμβάλλει μόνο στον αριθμό των εκθετών, αλλά και στην επισκεψιμότητα, κινητοποιώντας τους πελάτες του.

Δυναμικό «παρών» δίνει και ο ΣΠΕΛ, που στηρίζει παραδοσιακά την AGROTICA, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Κοντός, που τόνισε πως ο Σύνδεσμος κομίζει στη φετινή έκθεση προτάσεις, λύσεις και καινοτόμα προϊόντα για να ενισχύσει τους αγρότες.

Ως την πιο διεθνοποιημένη έκθεση στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε την AGROTICA ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της εταιρείας για την εκτόνωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και κάλεσε τους επισκέπτες να κάνουν χρήση των τεσσάρων δωρεάν χώρων στάθμευσης.

Στην πολύ μεγάλη ζήτηση, που άφησε εκτός AGROTICA κάποιους υποψήφιους εκθέτες, αναφέρθηκε τέλος ο project manager της διοργάνωσης, κ. Βασίλης Σπύρου, κάνοντας λόγο για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις των τελευταίων ετών.

Το ωράριο της έκθεσης την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10:00 – 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 – 20:00.

Το σχέδιο για την εύρυθμη κυκλοφορία

Η ΔΕΘ-HELEXPO έχει θέσει σε εφαρμογή συντονισμένο σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία της κυκλοφορίας επισκεπτών και εκθετών της 30ης AGROTICA σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να προλάβει φαινόμενα κυκλοφοριακού φόρτου στους βασικούς οδικούς άξονες κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής διοργάνωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα διαθέσει στους επισκέπτες της έκθεσης τέσσερις χώρους δωρεάν προσωρινής στάθμευσης σε διαφορετικά σημεία στις εισόδους της πόλης, οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί κατά τη διάρκεια του τετραημέρου της AGROTICA (1-4 Φεβρουαρίου) από τις 9.30 έως τις 21.30 και θα λειτουργούν ως σταθμοί μετεπιβίβασης προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι τέσσερις αυτοί χώροι βρίσκονται στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (είσοδος-έξοδος από την Πύλη 11, οδός 26ης Οκτωβρίου), στη συμβολή των οδών Ι.Κωλέττη και Παλαιού

Σταθμού (απέναντι από το εκπτωτικό εμπορικό κέντρο), στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου του δήμου Παύλου Μελά και στη Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολις στη Θέρμη. Κάθε 30 λεπτά λεωφορεία μισθωμένα από τη ΔΕΘ-HELEXPO θα πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το σημείο υποδοχής των λεωφορείων θα είναι μπροστά από το κτίριο Διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO, επί της οδού Εγνατία.

Επίσης, έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων των εκθετών στην περιοχή πέριξ του Εκθεσιακού Κέντρου.

Για το σχέδιο η ΔΕΘ-HELEXPO συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενώ είχε και την πολύτιμη βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης, του δήμου Παύλου Μελά, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, του Λιμενικού Σώματος, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ, της ΟΛΘ ΑΕ, της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, της Εγνατίας Οδού ΑΕ, των Electra Hotels, καθώς και των parking πέριξ του Εκθεσιακού Κέντρου, της ΧΑΝΘ και του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.